Diuen amb raó que, els incendis, s'apaguen a l'hivern. Doncs els problemes o els costos elevats de la calefacció es pensen i se solucionen a l'estiu. Amb la calma que mereix un canvi. D'entrada vull dir-vos que, el més important, és tenir el pis, la casa o el comerç ben aïllat. En parlaré per enèsima vegada una mica més endavant.


Però a més a més de l'aïllament, el sistema de calefacció és fonamental. No cal dir que, el terra radiant, és el sistema més eficaç de calefacció, sobretot en una primera residència, però a l'hora d'instal·lar-lo s'ha de fer amb una rehabilitació integral o de sèrie. És molt habitual al nostre territori que els habitatges tinguin radiadors que funcionen a gas o gasoil. Un sistema correcte quan el preu de l'energia era barat o relativament barat. En canvi, amb el preu actual, un motor tèrmic per produir escalfor esdevé car, ineficient i notablement contaminador.

A partir del 2035 el gas ja no es podrà fer servir a la Unió Europea en edificis nous o en rehabilitacions. Queden una mica més de 12 anys. Les autoritats, assessorades pels científics posen la directa en aquestes normatives amb fonaments ben sòlids. Ara bé, als EUA per exemple, la ciutat de Nova York tira pel dret i ja aplicarà aquesta prohibició a partir del pròxim mes de gener del 2023!

Però perquè hem d'abandonar el gas i el gasoil? Amb què funcionarem? Doncs amb l'electricitat. No obstant això, atenció, no penseu en l'enganyifa de segons quins radiadors o calefactors de "calor blava". No els compreu, ja que gastareu el que no està escrit.

Per què l'electricitat? Doncs perquè l'eficiència dels sistemes elèctrics és infinitament superior a la dels tèrmics i, a més a més, l'electricitat ens la podem fabricar amb plaques a la casa unifamiliar, a la Comunitat de Veïns o a la Comunitat energètica del barri (radi de 500 metres actualment, però potser es passarà als 2 km com a Portugal o França). A més, per més contundència, ens la podem administrar amb acumulació de l'electricitat amb bateries de primera mà, de "saldo" de final de vida de cotxe elèctric o amb les del mateix cotxe elèctric que arriba a casa, carregat d'un lloc públic gratuït o polígon amb plaques i alimentar l'habitatge de les 18 a les 08 h mentre està a casa. Amb un cotxe elèctric de gamma mitjana, podem posar 40 rentadores... Tot això que sembla un somni evolucionarà amb una rapidesa difícil de creure.

Imaginem que tenim els radiadors penjats a les parets i que funcionem amb gas o gasoil i no volem gastar en un terra radiant o omplir l'habitatge amb splits penjats a les habitacions i el que volem és aprofitar radiadors. Doncs la solució està, en l'anomenada bomba de calor d'aerotèrmia d'alta temperatura. L'aparell gasta 4,5 vegades menys i ens escalfarà els radiadors fins a 55 o 60 graus, uns 15 a 20 graus menys que amb caldera de gas o gasoil. Trigarà més a escalfar, però amb "velocitat de creuer", l'estalvi serà molt gran. Si a més a més, podem posar algunes plaques solars, l'estalvi pot ser espectacular. A partir d'ara, només bomba de calor d'aerotèrmia, electricitat, plaques solars i mobilitat elèctrica.

Per Francesc Mauri | TV3 | @MeteoMauri / AMIC