La crisi econòmica generada per la pandèmia i que s'ha agreujat en les últimes setmanes pel conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna, ha ocasionat una pujada important dels preus dels productes, dels subministraments i dels carburants, ocasionant un minvament significatiu en el poder adquisitiu de les llars.

Adoptar uns bons hàbits de consum pot ajudar-nos a estirar al màxim els nostres diners i si no ens permet poder estalviar, sí almenys, a arribar a final de mes i poder cobrir totes les nostres necessitats.
Entre altres mesures, aquestes algunes que podem adoptar en el dia a dia:
Cistella de la compra:  Després d'omplir el carro de la compra, i just abans de passar per caixa, és necessari comprovar si tots els productes que hem seleccionat són veritablement imprescindibles. De ser-ho, existeixen productes substitutius o d'altres marques que estiguin a un preu més assequible? Quan compris a més, has de fixar-te en els prestatges més baixos, ja que aquells productes més cars són col·locats estratègicament a l'altura dels ulls. No compris mai amb l'estómac buit i compara per internet els preus dels productes que més consumeixis en diferents supermercats per a aprofitar el major nombre d'ofertes possibles. És molt còmode realitzar tota la compra en el mateix lloc, però si estem parlant d'estalviar diners, comprar en diversos establiments pot tenir la seva recompensa.
- Emmagatzemar: és necessari saber conservar bé els aliments perquè durin més temps. Congela tot el que puguis, d'aquesta manera evitaràs malgastar el menjar.
- Revisa les comissions bancàries que pagues durant l'any i negocia amb el banc. Si no arribeu a un acord, potser és el moment de plantejar-te un canvi d'entitat.
Revisa també totes les assegurances que tinguis vigent i llegeix molt bé les clàusules de les pòlisses per a no pagar per serveis duplicats. Planteja't si pots prescindir d'alguns i si tots són necessaris, compara preus entre diferents companyies.
- Substitueix en la mesura dels possibles els teus desplaçaments amb cotxe i ves caminat, en bici, compartint vehicle o optant pel servei públic. Fer-ho pot suposar estalviar alguns euros.
- Redueix les activitats d'oci i substitueix-les per plans més econòmics o gratuïts. Consulta en internet perquè sempre hi ha ofertes i agendes d'activitats a les quals pots apuntar-te. Organitza a casa sopars amb amics i compartiu despeses en comptes de sortir a sopar, o organitza a casa amb els nens una marató de pel·lícules divertides en comptes d'anar al cinema. També podeu fer algun treball manual en família. 
- Per a reduir la despesa energètica, apaga tots els aparells que estiguin en stand-by i que no utilitzis assíduament. Omple completament la rentadora o el rentavaixella abans de posar-los, i comprova en quines franges horàries el consum és més barat per a encendre aquests electrodomèstics.
- Fes servir aplicacions per a estalviar diners i per a controlar la despesa. Actualment, existeixen moltes en el mercat. Les més usades són FintonicMoneyWiz, etc.
- Anul·la totes les subscripcions que no siguin necessàries.
- Busca ingressos addicionals. Sempre pots en última instància buscar una font d'ingressos alternativa, com buscar un treball a temps parcial, obrir una botiga en línia on vendre productes que fabriquis o oferir serveis professionals o formar part d'alguna plataforma de marquèting com a afiliat.